neděle 4. září 2011

Magický mač

Zvykla jsem si tuto povídku nazývat blbůstkou, neboť jí vskutku je. Jde o takový malý experimentální kousek, jehož sepsání podnítilo nadšení kolem MS v ledním hokeji 2010. Troufám si tvrdit, že se pobavíte, takže vám (ano, i Vám) s klidným svědomím přeji příjemné čtení. (Povídka je součástí sborníku Rytiny III.)


Vážení posluchači, nažhavte své krystalové přijímače a připravte se na to nejlepší ze světa magie. Je tady finále tří set šedesátého Turnaje magických majstrů. Jako již tradičně se toto prestižní utkání koná pod širým nebem Himálajské vrchoviny. Počasí máme příjemné, nízký obsah kyslíku přispívá k uvolněné náladě. Z hory Everest se vám hlásí váš věrný reportér, Tomáš Wizardek. Musím se představovat? Vždyť mě všichni znáte, prošli jsme spolu událostmi celého turnaje. A že to byla zajímavá cesta!

Letošní mistrovství nám totiž přichystalo nemalá překvapení: Představitel světové špičky Gelbus Gelberg selhal, dnešního souboje se účastní jen jako divák. Jasně rozeznávám jeho žlutou róbu ve VIP sektoru. Naproti tomu reprezentant Čecháčovského království postoupil ze semifinále a je připraven bojovat o zlato. Nejblíže titulu byla naše zemička před sto lety, kdy nás o vítězství připravil jeden albionský amatér. Tuším, že to byl jakýsi Merlin. Nemá však smysl honit duchy minulosti, dnešek přináší Čecháčkovskému království novou šanci! Veškeré naděje se upínají k muži, který právě vchází do ringu.

Roucho jako sníh, nervy z ocele, vousy pichlavější než skelná vata. Čaroděj Dobroděj! Dřív jasný outsider, nyní favorit celého utkání. V tomto ročníku předvedl spoustu vynikajících výkonů a získal si srdce tisíců fandů. Jaký má pevný krok! Je si očividně jistý sám sebou. Přátelsky kyne publiku a tribuny šílí. Oj, nejedna dáma omdlévá! Tomu se říká charisma! Musím se přiznat, že při tom pohledu se i mně kvedlají čéšky.

V levém rohu nastupuje jeho protivník. Červený postrach, hlava holá sádlem pomazaná, muž odkojený uralským drakem, zaklínač Rumplov! Bojovník známý po celém světě díky své útočné strategii. I Rudý poděs má mezi diváky nemálo příznivců. On se však soustředí pouze na Dobroděje. Až sem slyším, jak skřípe zuby. Aby taky ne, tři roky je obráncem titulu a míní jím zůstat. Náš mistr to nebude mít lehké.

Do středu zápasiště již vbíhá hlavní rozhodčí, Upšké Magyozák. Hohó, marně nutí oba mágy k tomu, aby si podali ruce. Ne, tady nejde o žádný přátelský zápas. Chápe se tedy gongu a... Boj!

Oba protivníci běží. Krouží po obvodu ringu. Ani jeden z nich nechce zaklínat naslepo. Každý se snaží nejprve odhadnout schopnosti toho druhého. To napětí! Někdo musí přeci udělat první krok. Ano! Dobroděj zkouší na Rumplova zaříkávadlo instantní vánice. Rudý poděs se nenechává zaskočit, hbitě reaguje ohnivou stěnou a odpovídá formulí svázaného jazyka. Dobroděj je připraven, zdatně odráží. I Rumplovův pokus se tedy míjí účinkem. Kouzla začínají svištět vzduchem, bohužel nejde o žádné mistrovské kousky. Oba mágové se zřejmě nacházejí ve fázi vzájemného testování. Na pořádný boj si budeme muset ještě počkat...

Ale pozor! Nečekaný tah! Rumplov se předklání. Oslňuje svého soupeře naleštěnou pleší. Ještě nikdy jsem nikoho neviděl používat kouzlo luminiscence tak svéhlavě. Rumplov je dnes rozhodně vynalézavý. Tlačí bílého favorita do kouta! Odříkává zaklínadlo… U Šmajdalfových vousů! Vypadá to na demoliční kletbu! Dobroděj nemá kam uniknout, je namáčknutý na žbrdlení. Drž se, mistře Dobroději! Ne, to nemůže vychytat. Že by to byl konec našich zlatých nadějí? Odtáhne náš krajan domů s dlouhým nosem?

Jistěže ne! Ó, jak nečekaná obrana! Náš bílý favorit se vrhl kupředu a strhl svého protivníka k zemi. Kletba se ztrácí v atmosféře. Mám takový pocit, že koncentrace ozónových děr letos zase o něco stoupne.

Je vidět, že oba čarodějové už po sobě půjdou tvrdě. Usuzuji tak podle intenzity nenávistných pohledů, které si vyměňují. Ohó, u všech křivulí a baněk, tentokrát to není žádná domněnka! Zřejmě jsem podcenil svou přirozenou prozíravost. Právě tasili magické hole. Opravdový souboj může začít.

A už je tu první atak ze strany Červeného postrachu. Ale fuj, to byla kletba pod pás! Rumplov zasáhl Dobroděje omračujícím kouzlem přímo do kolene. Kloub to neustál, Dobroděj si kleká. Takový zásah dost bolí, avšak náš hrdina zdaleka není ze hry. Sesílá šimrající kouzlo. Trefa! Rumplov je na zemi! Chechtá se jako blázen. Rozhodčí začíná počítat. 10, 9, 8... Rumplov si právě narval do pusy celou pěst... 7, 6... Vážně nevím, co chce dokázat tím, že si rozžvýká ruku... 5, 4, 3, 2... Né! Červený postrach se ovládl a vstává! Neuvěřitelné, zvládl šimrající kletbu pouhou vůlí.

Ještě se směje pod vousy. Je pro něj obtížné zformulovat zaklínadlo. Dobroděj využívá jeho rozptýlení a pokouší se resuscitovat své koleno.

Ať mi říkaj Harry Trotl, jestli tohle není nepovolený zákrok! Rumplov přiskočil k Dobrodějovi a udeřil ho holí do obličeje. Rozhodčí Magyozák nezasahuje. To byla přece úmyslná hrubost! Rumplov by měl svou zbraň odevzdat! Zdá se, že mu to projde. Spravedlnost je skutečně slepá, nenajde si cestu ani na největší magické utkání všech dob.

Dobroděj krvácí z nosu, avšak léčením se nezdržuje. Zvedá se. Připravuje se k máchnutí holí... To byla perfektní Sarumanovka! Vyhodil protivníka z ringu! Pěkně využil potenciál své hole. Je to tuším Milammber, model 1999, silně předimenzovaný typ.

Rumplov stále letí. Letí... jestli něco neudělá, tak to bude první aut v dějinách magických soubojů. Á, Rumplov konečně zabrzdil a už levituje zpátky do kolbiště. Netváří se zrovna přátelsky. Rozhodčí vypadá nejistě. Pravda, Dobrodějův zákrok byl na hranici pravidel. (Kvůli bezpečnosti diváků je zakázáno vyhazovat cokoliv ze zápasiště.) Ale v porovnání s tím, co už předvedl Rumplov… Magyozák nemá na další rozhodování čas. Mágové už jsou zase v sobě. Zaklínadla létají jedno za druhým. Pro pět zlobřích nehtů, nedokážu boj sledovat, je to moc rychlé! Taková náhlá aktivita! Po vlažném úvodu před námi zuří pravé magické peklo.

Kletba sem, kletba tam. Tohle bylo, tuším, omračující kouzlo třetího stupně! Safryš, a tohle dokonce pátého! Sesilatelem byl nepochybně Dobroděj. Omračování je jeho specialita.

Ale co se to děje? Do ringu vtrhl cizí zápasník! Žlutý plášť vlaje v Himálajském povětří. A je to Gelbus Gelberg! Zápas se nám zadrhl. Mágové jsou překvapeni Gelbergovým příchodem, jen stojí a civí na narušitele. V kvalifikačním zápase ho Rumplov zaklel kouzlem zapomnění, z čehož se Gelbus nestačil vzpamatovat včas. V osmifinále ho pak snadno vyřadil právě náš bílý hrdina. Ale co to? Gelberg zdvihá ruce. Mezi dlaněmi koncentruje energii. Hlavní rozhodčí se ho snaží zastavit… Pozdě!

Kruci Cipísek! Chci říct písek! Já.. Já, já nic nevidím. Ring vybuchl, všude je spousta kouře. Smrdí to jako dračí bobky. Není ani nic slyšet. Moment, když o tom přemýšlím, tak vlastně ani neslyším sám sebe. Nechme však problematiku mého sluchu stranou. Dým se už se konečně rozptyluje. Brzy uvidíme, jak jsou na tom uchazeči o titul. Jsem si jistý, že čecháčkovský reprezentant ten útok ustál. Hvězdu jeho kalibru nemohla taková nepříjemnost zaskočit. Začínám rozeznávat obrysy kolbiště...

Kur... ehm... domácí! Rumplov i Dobroděj jsou na zemi! Gelbus Gelberg vyknockautoval oba mágy vyvoláním Hnojní pumy. Rozhodčí Magyozák je v také v bezvědomí. Jak ho znám, tak omdlel jako první. Není tedy jasné, kdo z bojujících odpadl dříve. Jak se to, u ďáblovy babičky, mohlo stát? Publikum opouští tribuny, všichni prchají pryč od toho hrozného puchu. Stovky lidí sáňkují z osmitisícovky... Kuck. Fuj, nedá se to tu vydržet.

Žlutý bojkotér opouští místo utkání s kolíčkem na nose. Já se s vaším dovolením také vzdálím. Pravidla Turnaje magických majstrů by potřebovala trochu provětrat. Možná by se mohlo začít tím, že všichni nepostupující účastníci by byli posíláni domů v pytlích okamžitě po své prohře.

Děkujeme, že jste byli s námi. Nyní můžete v klidu roztrhat své sázkové tikety. Přeji dobrou noc vám všem. Uvidíme se u druhého finále Turnaje magických majstrů. Pro Čecháčkovskou televizi, Tomáš Wizardek.

Žádné komentáře:

Okomentovat